среда, 20. новембар 2013.

Značaj staze na zelenoj površini

Ono što staze treba da zadovolje u okviru zelene površine jeste esteski izgled, ekonomičnost kao i funkcionalnost, što opet zavisi od prostorne uslovljenosti (da li je u pitanju velika zelena površina, njen karakter ili je u pitanju privatni posed). U zavisnosti od tipa zelene površine zavisi i oblik staze, kao i materijal od kog će se izraditi. Najviše slobode u projektovanju staze se definitivno daje u okviru privatnih poseda. Bitno ih je samo na pravi način postaviti kao bi bili povezani i pregledni pravi elementi na zelenoj površini. Ono što je bitno pri izgradnji svake staze jeste da se njena tri dela pravilno odrade (posteljica (osnova), zastor (gornji sloj) i ivičnjak (graničnik)). 
Najbitniji deo jeste osnova (posteljica) jer ona nosi čitavu stazu, pa posebnu pažnju treba obratiti pri njenoj izradi. Za izradu zastora postoji veliki broj materijala, oblika i dezena, tako da njihov izbor zavisi od ukusa osobe. Ivičnjaci su poželjni iz više razloga:
  • čine zastor čvršćim
  • izvodjenje radova je jednostavnije
  • naglašavaju liniju pružanja staze
  • donekle (vizuelno) sprečavaju skretanje sa staze na zelenoj površini
Takođe mogu da se izradjuju od velikog broja materijala. Postoje montažni betonski ivičnjaci, od ploča, od kocke, opeke, drveta ili samih biljaka.

Ukoliko želite da vaša zelena površina odiše posebnošću možete se sami poigrati sa ovim elementima i izraziti svoju kreativnost. Neka vaša bašta liči baš na vas!


Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...