уторак, 19. новембар 2013.

Abutilon spp.

Abutilon spp.

Engleski naziv:
  • flowering maple
     Srpski naziv:
  • abutilon, sobni javor, kineski fenjer, indijski slez
Opis:
To je dobro razgranat zimzeleni ili poluzimzeleni grm koji se često uzgaja kao letnja biljka. Dostiže visinu do 1.8m u saksiji. Vrsta je koja brzo raste. Cveta u periodu između maja i oktobra, a cvetovi su bez mirisa.
Razmnožavanje:
Razmnožava se reznicama koje se uzimaju sa mladih, neodrvenelih grančica. To se obično radi u martu-aprilu ili u julu i septembru. Vrhovi treba da su dužine 10-15cm i odsecaju se oštrim nožem. Reznice se pobadaju u vlažnu zemlju sa dodatkom peska (50:50). Reznice treba prekriti kako bi imale konstantnu vlažnost i temperaturu. Reznice će pustiti koren za nekoliko nedelja. Mogu se razmnožavati i semenom, a kod nas se može naći samo mix semena. Seme koje je posejano u toku februara, cveta iste godine u septembru.
Supstrat:
Spada u apskorpcione biljke što znači da brzo crpi hranjljive materije iz supstrata. Zahteva bogat supstrat koji treba da se sastoji od zemlje iz bašte, peska i humusa. U mešavinu se dodaje 20% stajskog đubriva ili algi.
Svetlost:
Vrsta je koja zahteva dosta svetlosti tokom cele godine, a odgovara joj i jako sunce. Može da podnese i polusenovite položaje. Nedostatak svetlosti može dovesti do usporenog rasta.
Temperatura:
Minimalna temperatura koju može da podnese u toku zime je 5ºC. Maksimalna letnja temperatura na kojoj opstaje je 22ºC. Ako se tokom zime čuva na temperaturi koja je viša od 10ºC ili niža od 5ºC, može odreagovati gubljenjem listova. 
Zalivanje:
Leti se zaliva svaka 3-4 dana. Zimi treba smanjiti zalivanje na jednom u 10 dana. Može da podnese sušu, ako je zimska temperatura niska. Leti biljku treba orošavati.
Prihranjivanje:
U toku cvetanja biljku treba prihranjivati svakih 10 dana. Koristi se tečno đubrivo za geranijume ili cvetne biljke. 
Presađivanje:
Dok je biljka mlada treba je presađivati svake godine. To se radi pre početka vegetacije. Prilikom presađivanja treba skratiti korenove žile. Starijim biljkama treba skratiti i grane kako bi se podmladila. 
Orezivanje:
Ukoliko se mladi izdanci redovno orezuju to podstiče cvetanje. U proleće treba orezati bočne izdanke do polovine. Istu operaciju poželjno je ponoviti i u jesen, kada biljka prestane da raste. Zahvaljujući tome biljka će veoma lepo da se razbokori. 
Životni vek:
Ukoliko ne provede zimu na svežem vazduhu, biljka može trajati samo jednu sezonu. Inače, opstaje 3-5 godina, nakon čega postaje manje lepa. 
Štetočine i bolesti:
Podložna je napadu crnih biljnih vaši, koje mogu da se pojave u velikom broju. Česte su i bele mušice, crveni pauci i štitaste vaši.
Vrste i varijeteti:
Prilikom uzgajanja koriste se hibridne forme zbog specifičnosti boja i šarenila lišća.
  •  Abutilon pictum – sa šarenim cvetovima
  • Abutilon megapotamicum – puzavi abutilon, sa crvenom čašicom, žutim laticama i ljubičastim do skoro crvenim prašnicima (trpi i do 10°С).


  • Abutilon x sutense `Violeta` - sa belim i ljubičastim cvetovima
  • Abutilon vitifolium – sa sivozelenim listovima

  • Abutilon striatum 'Thompsonii' – manje otporan na niske temperature, raste nešto sporije od običnogh hibridnog abutilona. Više mu odgovara polusenka zbog nežnijih listova. Traži češće orezivanje, a cvetovi su poput zvončića.
  • Abutilon x hybridum
Biljke pratilice:
Najlepši je ako se zasebno uzgaja.
Savet:
Grane koje nose cvetove moraju se često orezivati. Ukoliko zimu provede na tamnom mestu, leti ga treba preneti na otvoreno. Lako se uzgaja.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...