субота, 2. април 2016.

Syngonium podophyllum

Rod Syngonium

Drvenaste penjačice. 
Često gajene sobne biljke, kojima odgovaraju minimalne temperature 16-18ºС i maksimalna tokom vegetacije  20-30ºС. Potrebna im je visoka rtelativna vlažnost vazduha, redovno orošavanje, dosta difuzne svetlsti, a podnose i polusnku. Treba ih redovno zalivati  tokom vegetacija, zimi smanjiti.
Orezivanjem se može dobiti žbunasta forma, podmlađuje se biljka, pa su i novi listovi tada više zašiljeni i strelasti.
Presađuju se svake druge godine.

Syngonium podophyllum

Engleski naziv:
  • Arrowhead plant, American evergreen
Srpski naziv:
  • singonium
Opis:
Povijuša dužine 4-5m. Svi delovi biljke su otrovni. Mlade biljke su žbunaste forme, kasnije stabljike počinju da se povijaju zbog čega se može koristiti za vertikalno ozelenjavanje, u visećim korpama, ili joj se može obezbediti odgovarajući oslonac. Može se gajitii i u vodenoj kulturi, zbog toga je često možemo naći u terarijumima ili akvarijumima. U tom slučaju samo koren treba staviti u vodu, a sama biljka će se lepo razvijati i ukrašavati vaš akvarijum.
Supstrat:
Zahteva bogat, ocedit supstrat. Može se napraviti smeša dva dela treseta, dva dela baštenske zemlje i jedan deo peska ili perlita.
Svetlost:
Najbolje uspeva na dobro osvetljenom mestu ili u polusenci. Biljke sa panaširanim listovi zahtevaju više svetlosti, ali im smetaju direktni sunčevi zraci.
Temperatura:
Optimalne temperature se kreću od 15-25ºС, ali podnosi nešto niže uz smanjeno zalivanje. Biljke treba povremeno orošavati, naručito ako je suviše toplo ili je vazduh suv.
Zalivanje:
Biljke treba zalivati obilno, ali retko tako da se supstrat prosuši između dva zalivanja. Tokom zime zalivanje treba smanjiti, ali se ne sme dozvoliti da se supstrat potpuno osuši.
Prihranjivanje:
Prihranjuje se jednom mesečno u periodu vegetacije.
Presađivanje:
Presađuje se na svake 2-3 godine, ili po potrebi.
Bolesti i štetočine:
Od napasnika mogu je napasti štitaste vaši i crveni pauk.
Savet:
Biljka ima period mirovanja od septembra do marta. Smeđe ili sivo obrubljeni listovi znači da je biljka bilo izložena strujanju vazduha ili naglim promenama temperature, neredovnom zalivanju ili pretvrdoj vodi. 

2 коментара:

  1. Lisće se može uvijati ako nema dovoljno vode ili ako je biljka osuncana samo sa jedne strane. Zato biljku treba povremeno okretati kako bi svo lišće dobilo dovoljno svetlosti.

    ОдговориИзбриши

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...