петак, 8. април 2016.

Caladium bicolor

Rod Caladium

Engleski naziv:
  • Angel wings, Elephant ear
Opis:
Niske biljke. Svi delovi biljke su otrovni.

Tokom vegetacije treba ih obilno zalivati, a supstrat ne bi trebao da se potpuno osuši. Obično se zalivaju 2-3 puta nedeljno. Gomolji u fazi mirovanja moraju biti suvi. Većini varijeteta odgovara polusenka ili senka, a neki se mogu gajiti i u uslovima sa dosta svetlosti. Potrebno im je ocedito, blago kiselo zemljište, bogato humusom. U supstrat se može dodati malo treseta ili ako se gaje napolju, malo poluraspadnutog lišća.
Kada se gaje u enterijeru potrebno ih je orošavati.


Caladium bicolor

Srpski naziv:
  • kaladijum, kaladij, anđeoska krila
Areal:
Gvajana i Brazil
Razmnožavanje:
Razmnožava se semenom i delenjem krtola koje se sade početkom marta u manje saksije u plodnu zemlju u koju se doda krupniji rečni pesak da bi zemlja bila propusnija. U početku se vrlo malo zaliva, a kada krtole puste žile i poraste lišće onda se može i obilnije zalivati.
Svetlost:
Ne voli veliku svetlost. Bolje uspeva u hladovini, jer se tu boje na lišću bolje ističu, mnogo su svetlije, življe i lepše.
Zalivanje:
Za vreme vegetacije treba obilno zalivati. U jesen kada lišće počne da se suši zalivanje treba smanjiti.
Presađivanje:
U drugoj polovini oktobra krtole iz saksije treba povaditi, zemlju dobro očistiti i složiti u neko malo sanduče napunjeno suvim peskom. Tako spremljene krtole treba ostaviti na suvo i umereno toplo mesto, gde je temperatura prostorije od 10 do 12°C, da tu prezime. U toku zime treba ih češće pregledati i kvaran deo krtole odseći, a sasušene malo ovlažiti. Na proleće u mesecu martu, opet se zasade i neguju. Kod sađenja treba stare žile sa krtola oštrim nožem odseći.
Prihranjivanje:
Za vreme vegetacije treba ga svakih 10 do 12 dana prihranjivati kompletnim veštačkim ili prirodnim đubrivom i češće orošavati čistom ustajalom vodom.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...