субота, 2. април 2016.

Scindapsus aureus

Scindapsus aureus

Syn. Epripemnum aureum
Syn. Philodendron nechodomii
Syn. Pothos aureus
Syn. Scindapsus pinnatus
Syn. Epripemnum pinnatum


Engleski naziv:
  • golden pothos, hunter's robe, ivy arum, money plant, silver vine, Solomon Islands ivy, taro vine, devil's vine, devil's ivy
Srpski naziv:
  • puzavi filadendron
Areal:
Poreklom je sa Solomonovih ostrva, jugoistočne Azije i Nove Gvineje.
Opis:
Povijuša čije stablo može biti i do 20m. Dobro podnosi uslove enterijera i često se gaji. Formira vazdušne korenove kojima se pričvršćuje za podlogu. Listovi su zimzeleni, naizmenični, debeli, skoro sukulentni, srcastog oblika, tamno zelene boje sa žutim šarama. 
Svetlost:
Najviše joj odgovaraju umereno osvetljeni položaji, podnosi i dosta difuzne svetlosti, ali suviše dugo izlaganje direktnim sunčevim zracima može oštetiti listove, dok usled nedostatka svetlosti se gube šare i listovi postaju zeleni.
Temperatura:
Optimalne temperature se kreću od 15-30ºС. Na nešto nižim temperaturama 10-12ºС listovi pužute ili se javljaju rđaste fleke.
Zalivanje:
Treba je zalivati kada se zemljište prosuši. U uslovima smanjenog osvetljenja zaliva se ređe. Prekomerno zalivanje prouzrokuje truljenje korna i opadanje listova.
Vlažnost vazduha:
Povremeno je treba orošavati, naručito u dosta svetlom i toplom okruženju.
Presađivanje:
Presađuje se svake2-3 godine.
Prihranjivanje
:Obavlja se tečnim đubrivima u proleće. 
Posebni zahtevi:
U uslovima smanjenog osvetljenja zaliva se ređe, prekomerno zalivanje prouzrokuje truljenje korena i opadanje listova. Ako listovi gube žućkaste šare, treba mu više svijetla, ako ivice listova imaju smeđe mrlje, previše ga zalivate, mada to mogu biti i simptomi da je u prostoriji u kojoj se nalazi prehladno. Ako je vazduh suv, ili je biljka izložena strujanju vazduha ili direktnom suncu, može se dogoditi da je napadnu lisne vaši ili crveni pauk.
Savet:
Može se uzgajati  i u vodenoj kulturi (hidroponika).

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...