четвртак, 4. јануар 2018.

Pinus nigra

Pinus nigra

Engleski naziv:
Austrian pine, black pine
Srpski naziv:
crni bor
Areal:
Južna Evropa (od istočne Španije i južne Francuske, preko Korzike i Kalabrije, Austrije i Balkanskog poluostrva do Male Azije i Krima).
Opis:
Drvo koje dostiže visinu do 40m. Krošnja je široko  kupasta do kišobranasta. Kora na odraslom stablu debela, tammnosiva i rano ispuca u nepravilnim brazdama, kasnije duboko po dužini i popreko. Pupoljci su smolasti sa oštro zašiljenim vrhom. Četine su krute, prave ili malo uvijene. Duge su 8-18cm, tamnozelene boje. Šišarice su jajaste, tamnosmeđe boje, pri vrhu ovogodišnjih izbojak.. Duge su 4-10cm. Apofiza je pravilnog oblika sa grbicom na sredini apofize. Cveta od aprila do maja. Seme sazreva do jeseni druge godine, a šišarice se otvaraju sledećeg proleća. U mladosti raste brzo. Kasnije smanjuje visinski, a povećava se debljinski prirast. Ima veliki broj podvrsta i varijeteta u zavisnosti od staništa.
P. n. ssp. pallasiana - istočna podvrsta, krimski crni bor - četine krute i tamnozelene, Šišarice su nešto veće i svetlosmeđe. Raširen je na području Krima u Maloj Aziji, Grčkoj, Bugarskoj, Makedoniji i Srbiji.
P. n. ssp. nigra - ilirski crni bor - četine su tamnozelene i pri vrhu grančice priklonjene. Šišarice su duge 4-8cm, svetlosmeđe, apofize na srednjim i gornjim ljuspama sa oštrim poprečnim rebrom.
P. n. ssp. n. var. nigra - kora odraslih stabala pretežno sa podužnim brazdama. Tipičan oblik u arealu podvrste, široko rasprostranjen.
P. n. ssp. n. var. gočensis - kora odraslih stabala sa izraženim poprečnim i podužnim brazdama (liči na koru munike). Vrsta opisana na Goču.
P. n. ssp. n. var. zlatiborica (P. n. ssp. dalmatica) - dalmatinski crni bor - Šišarice su manje, tamnosmeđe i sjajne. Raširen je u Dalmaciji i Hercegovini.
Svetlost:
Vrsta svetla.
Posebni zahtevi:
Otporan je na sušu, vetar i gradske uslove.
Primena:
Jedna od najznačajnijih vrsta za pošumljavanje suvih i kamenitih terena. Kao pionirska vrsta može da se održi u krajnjim ekstremnim uslovima nagiba i zemljišta. Koristi se i kao dekorativna vrsta.



Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...