среда, 15. март 2017.

Alyssum saxatile

Alyssum saxatile

syn. Aurinia saxatilis

Engleski naziv:
basket of gold, goldentuft alyssum, golden alyssum, golden alison, gold-dust, golden-tuft alyssum, golden-tuft madwort, rock madwort
Srpski naziv:
zlatni alyssum, žuta medovina
Areal:
Azija i Evropa
Opis:
Raste nisko, od 15-20cm. Cvetovi su u svim nijansama žute boje, od bledo žute, krem, limun pa sve do zlatno žute. Može da se sadi u žardinjere i lep je ukras na balkonima i mini baštama.
Razmnožavanje:
Na otvorenom se seje od maja do juna, direktno na mesto gde će cvetati. Sejati u redove na rastojanju od 20-25cm, a zatim prekriti slojem fine zemlje pritisnuti i održavati vlažnost. Iznikle biljke treba malo prorediti ili odvojiti na razmake do 10cm. Kad biljke očvrsnu rasaditi na rastojanje od 20-25cm (sempembar ili oktombar). Na zatvorenom mestu se seje od februara do aprila u posude sa vlažnom zemljom. Seme pritisnuti u zemlju i prekriti tankim slojem fine zemlje. Prekriti najlonom ili staklom. Optimalna temperatura za klijanje je 15-18ºС. Održavati vlažnost dok ne proklija nakon 14-21 dana. Kada seme proklija ukloniti prekrivač. Kada očvrsnu rasaditi i održavati temperaturu na 13-15ºС. Krajem maja rasaditi na 20-25cm na mesto za cvetanje. Cveta od aprila do juna sledeće godine. Može da se razmnožava i reznicama, koje se uzimaju u proleće ili početkom leta.
Supstrat:
Nezahtevna je biljka koja raste na krečnjaku sa malo humusa, voli propusno zemljište, ne voli vlažne predele zbog trulenja korena.
Svetlost:
Voli sunčane položaje i ako joj odgovara mesto, godinama će rasti i bujno cvetati na tom mestu.
Primena:
Može da se sadi u žardinjere i lep je ukras na balkonima i mini baštama.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...