четвртак, 8. децембар 2016.

Euphorbia pulcherrima - Božićna zvezda

Božićna zvezda Euphorbia pulcherrima je biljka iz porodice Euphorbiaceae, poreklom iz Meksika. Prvi opis božićne zvezde dao je u XVII veku španski botaničar Huan Balme. U Meksiku je u skoro isto vreme Španac Franciscan Friars primetio u zimu žarko crvenu boju ove biljke. Botaničko ime Euphorbia pulcherrima dao joj je nemački botaničar Wilenow. Botaničko ime euforbija je dobila po Euphorbusu, omiljenom doktoru numidijskog kralja Jube koji je, prema predanju, prvi upotrebio otrovan sok božićne zvezde kao lek. Još je zovu i poinzecija po Robertu Poinzecu koji je prvi doneo ovu biljku u Severnu Ameriku.

U svetu je opšte prihvaćena kao jedan od simbola božićnog praznika iako do hrišćanskog sveta nije došla sve do 18. veka. U Meksiku je uzgajana stotinama godina pre toga. Asteci su verovali da boja cveta simbolizuje krv i žrtvovanje. Prema verovanju prastanovnika Centralne Amerike, božićna zvezda svoj privlačan izgled duguje astečkoj boginji, kojoj je zbog neuzvraćene ljubavi prepuklo srce. Legenda kaže da je iz kapljica njene krvi izrastao vatreni cvet žarkocrvene boje okružen tamnozelenim listićima.

Asteci su koristili sok ove biljke za pravljenje lekova za groznicu, a njene crvene listove za bojenje kožnih predmeta, odeće i kozmetiku.
Takođe postoji i legenda koja kaže kako dvoje siromašne dece, Marija i Pablo, nisu imali novca da kupe poklon malom Isusu. Zato su na Badnjak na putu prema crkvi ubrali buket poljskog cveća sa zelenim listovima. Legenda kaže da su se zeleni listovi pretvorili u sjajne crvene latice čim su ih stavili oko jaslica u kojima je rođen Isus Hristos. 
Takođe je jedna od biljaka koja ima i posvećen dan u godini, a to je 12. decembar.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...