понедељак, 15. фебруар 2016.

Tillandsia usneoides

Rod Tillandsia

Za svoj rast traže dosta svetlosti. Podnose i direktnu svetlost. Odgovara im dopunsko osvetljenje ukoliko nema dovoljno prirodne svetlost. Većini vrsta odgovara toplota, osetljive su na mraz i ne podnose temperaturu nižu od 10ºC, osim T. usneoides koja podnosi i do -10ºC. Zalivanje se vrši tako što se listovi dobro pokvase obično 2-3 puta nedeljno, češće ako su u toplom, suvom okruženju, a ređe ako su u hladnom i vlažnom. Biljka može i da se komplet istušira. Zatim se pažljivo okrene i lagano protrese kako bi se višak vode stresao. Listovi ne bi trebalo dugo da budu vlažni. Trebalo bi da se prosuše nekoliko sati nakon zalivanja. Ukoliko biljkama nedostaje voda, listovi počnu da se uvijaju, postaju udubljeni, sasušeni.
Biljke se mogu prihranjivati preko listova specijalnim đubrivima za bromelije, ili 4 puta razblaženim đubrivima za folijarno prihranjivanje drugih biljaka.
Razmnožavanje semenom ili bočnim reznicama. Cvetaju jednom nakon čega materinska rozeta izumire. Tokom cvetanja se stvaraju nove, mlade rozete koje nastavljaju rast. Obično cvetaju krajem zime i tokom proleća. Nove rozete se mogu odvajati od materinske biljke, a mogu se ostaviti da rastu zajedno s' tim da se materinska rozeta pažljivo ukloni kada počne da se suši. Ukoliko se mlade rozete odvajaju i sade posebno, treba sačekati da dostignu 1/3 do 1/2 veličinu materinske rozete. U slučaju da se nove rozete ne odvajaju lako rukama, treba koristiti nož i seći što bliže materinskoj biljci.
Ukoliko su biljke tek kupljene, nakon otpakivanja, treba ih potopiti u vodu pola sata do sat vremena. Ostatak vode treba stresti sa biljke i postaviti na dobro osvetljeno mesto gde će se osušiti. Sa prihranom ne treba poičinjati prve tri nedelje.

Tillandsia usneoides

Engleski naziv:

  • Spanish moss
Srpski naziv:
  • Bradati lišaj, španska mahovina
Razmnožavanje:
Razmnožava se semenom i vegetativno pomoću fragmenata koji se otkidaju i nošeni vetrom zakače za grane drveta ili ih raznose ptice koristeći ih za gnezda. 




Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...