четвртак, 22. октобар 2015.

Pelargonium peltatum

Pelargonium peltatum

Engleski naziv:
  • Ivy leaved pelargonium, cascading geranium
Srpski naziv:
  • muškatla
Opis:
To je polusukulentna perena, sa puzavim stablom, koja mogu biti duga do 2m. Cvetaju od sredine aprila do kasne jeseni. Miris je opor i prodoran, a potiče od etarskih ulja u listu.
Razmnožavanje:
Zelenim reznicama od maja meseca na temperaturi iznad 20ºС uz primenu hormona za ožiljavanje zelenih reznica. Neke se razmnožavaju i semenom, ali treba voditi računa kod nabavljanja semena, jer treba da budu sveža (brzo izgube klijavost).
Svetlost:
Podnose od polusenke do potpuno osunčanih položaja.
Temperatura:
Temperature na kojima se mogu gajiti kreću se od 10ºС do 27ºС. Na nižim temperaturama  biljke lagano počinju da propadaju. Na 10ºС prestaje svaka životna aktivnost muškatli, one ulaze u mirovanje i na ovaj način mogu da požive dugo, ali neće rasti i cvetati. 
Zalivanje:
Dovoljan broj rupa na saksiji dobro će regulisati odvođenje suvišne vode. Ukoliko se preterano zaliva koren će truliti.
Vlažnost vazduha:
U toku leta u kasnijim popodnevnim časovima, biljka može da se tušira odstojalom vodom i na taj način rashladi. Ukoliko su noći hladne, ova mera nege nije preporučljiva.Voda kojom su biljke rashlađene treba da ispari u naredna dva sata.
Prihranjivanje:
Ovo su veliki potrošači hrane. Prilikom svakog zalivanje potrebno je prihraniti nekim od vodorastvorljivih đubriva (15:11:29 i to 1g/1l vode). U supstrat za sadnju obavezno dodati sporootpuštajuće đubrivo (1.5g/l). Svako treće zalivanje se može obaviti čistom vodom da ne bi došlo do preteranog zasoljavanja zemljišta.
Presađivanje:
Uglavnom se dobro pokazao tresetni supstrat krupne granulacije. Muškatle vole dosta vazduha oko korena, pa treba voditi računa da zemlja ne bude sabijena.
Orezivanje:
Nije potrebno dodatno orezivanje, osim ako neka grana nije počela da beži. Orezivanjem se odlaže cvetanje.
Posebni zahtevi:
Treba se držati pravila da prvih 15 dana nakon sadnje se zaliva čistom vodom, a onda se počinje sa prihranom.
Savet:
Treba voditi računa da se muškatle jakih i nesvakidašnjih boja cvetova ne sade na najačem suncu, jer listovi mogu da blede a cvetovi da se smanje.




Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...