петак, 6. фебруар 2015.

Mahonia aquifolium

Mahonia aquifolium (Pursh) Nutt.

Engleski naziv:
  • Oregon-grape, Oregon grape
Srpski naizv:
  • Mahonija
Areal:
Poreklom iz zapadnih oblasti Severne Amerike.
Opis:
Zimzeleni žbun visine do 2m. Grane su bez trnova. Listovi su neparno perasto složeni, spiralno raspoređeni. Listići kožasti, po obodu nazubljeni. U složenom listu ima 5-9 listića. Listovi su sjajni. Tokom leta su tamnozelene boje, a u zimu dobijaju bronzanu nijansu. Cvetovi su u grozdovima, žute boje. Cveta mart-jun. Cvetovi su mirisni i privlače insekte. Plodvi su bobice tamnoplave boje sa pepeljkom. Bobica dozreva u jesen. Raste lagano.
Razmnožavanje:
Može da se razmnožava semenom, korenovim izdancima, položenicama i reznicama. 
Supstrat:
Može da raste na različitim tipovima zemljišta.
Svetlost:
Podjednako dobro uspeva na suncu i u zaseni.
Temperatura:
Otporna vrsta, može da podnese do -20 stepeni. Ukoliko je zima jaka može opasti lišće. U tom slučaju treba jače orezati grane.
Orezivanje:
Da bi održala pravilnu formu treba orezati nekoliko najviših grana svakog proleća, pre nego krene vegetacija, kako bi se podstakli novi izbojci. U proleće ukloniti i sve oštećene i osušene grane, a snažniji rez načinite svakih nekoliko godina.  
Posebni zahtevi:
Daje obilne korenove izdanke. Otporna je na dim i otrovne gasove u vazduhu. Vrsta je koja dobro podnosi mraz i sušu.
Primena:
Uglavnom se upotrebljava na travnjacima, za pokrivanje kamenitih mesta i nagnutih terena. Kod nas se često gaji po parkovim. U Severnoj Americi plodovi se koriste u proizvodnji alkoholnih pića, a u evropskim zemljama sok koji je izrazito crvene boje koristi se kao prehrambena boja u poslastičarstvu. Mešanjem bobica mahonije sa drugim voćem pripremaju se veoma ukusne marmelade, slatka i želei. Drvenasti deo stabljike i korena može se koristiti u medicinske svrhe; od nedavno je poznata i u lečenju psorijaze.   





Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...