четвртак, 8. јануар 2015.

Picea omorika

Picea omorika (Pančić) Purkyne

Engleski naziv:
  • serbian spruce
Srpski naziv:
  • omorika
Tercijarni relikt i endemit Balkanskog poluostrva
Areal:
Raširena je oko srednjeg toka reke Drine sa obe strane, između Višegrada i Bajine Bašte. Takođe ima i dva manja areala, jedan jugoistčno od Ustiprače i jedan jugozapadno od Foče. Donja granica rasprostranjenja je 400m n.v., a penje se do 1700m n.v.
Opis:
Drvo koje dostiže visinu do 50m. Krošnja je usko piramidalnog oblika. Grane prvog reda su kratke, pri vrhu krošnje su uperene na gore. Usredini grane su horizontalne, a u donjem delu krošnje viseće sa vrhovima uperenim na gore. Pupoljci su bez smole. Četine se nalaze na izraštajima kore. Sa lica i sa naličja četine se nalazi ispupčeno rebro po dužini. Četine su tamnozelene boje i sjajne, a sa maličja se nalaze dve bele pruge stoma. Vrh može biti zašiljen ili zaobljen. Šišarice su viseće i nakon dozrevanja se otvaraju. U periodu zrelosti su crvenosmeđe boje i sjajne.
Svetlost:
Zahteva osunčana mesta do polusnku.
Temperatura:
Podnosi temperature od -40C do +40C.
Posebni zahtevi:
Izuzetno je otporna na dim, prašinu, gasove. Podnosi i promene vlažnosti i temperature, svetlosti. Osetljiva je jedino dok je mlada (prve 3-4 godine života). U tom periodu je treba zaštititi od letnjih suša, ranih prolećnih mrazeva i nedovoljne svetlosti.
Primena:
Interesantna je zbog svog izgleda. Gaji se uglavnom kao parkovska vrsta, ali može se naći i u pojednim baštama. Zbog svoje visoke tolerancije prema gradskim uslovima zaslužuje veću primenu.



Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...