среда, 17. децембар 2014.

Picea pungens

Picea pungens Engelm.

Srpski naziv:
  • bodljiva smrča
Engleski naziv:
  • blue spruce, green spruce, white spruce, Colorado spruce, Colorado blue spruce
Areal:
Rasprostranjena je u zapadnim oblastima Severne Amerike na visini od 2000-3000m n.v. (Kolorado-Juta). Raste pored obala planinskih reka i na močvarnim zemljištima.
Opis:
Jednodomo drvo visine do 40m. Krošnja je kupasta sa pršljenastim i horizontalno odstojećim granama. Pupoljci su tupi, bez smole, sa ljuspama povijenim unazad. Četine su duge 2-3cm, otklonjene na sve strane, vrlo oštrog vrha. Četine su zelene, pavičaste ili srebrnastobele boje. Šišarice su izduženo cilindrične, viseće, nakon dozrevanja se raspadaju. Dužine su 5-10cm. Fertilne ljuspe su po obodu maljave a na vrhu nazubljene. Doživi 400-600godina.
Razmnožavanje:
Može da se razmnožava semenom i kalemljenjem.
Supstrat:
Ne traži naručite uslove zemljišta. Može da raste i na vlažnim, kiselosmeđim i smeđepodzolastim zemljištima kisele reakcije kao i na karbonatnim zemljištima.
Posebni zahtevi:
Po brzini rasta nešto zaostaje iza obične smrče. Podnosi jake mrazeve, ne strada od prolećnih, jer kasnije potera izdanke. Podnosi suvoću vazduha i izdržava jake letnje suše. Otporna je prema vetru i snegu. Od svih smrča najbolje podnosi gradske uslove. Dobro podnosi presađvanje u odraslom stanju. U mladom dobu podnosi i orezivanje.
Kultivari:
  • 'Argentea' - zbirno ima za forme srebrnastih četina 
  • 'Columnaris' - cilindrična forma koju čine kratke grane 
  • 'Glauca' - zajedničko ime za forme plavičastosivih četina 
  • 'Glauca Pendula' - sa jako povijenim granama, crvenkastom korom i gustim plavičastobelim četinama 
  • 'Glauca Globosa' - patuljasta forma, do 1m visine i 1.5m širine. Grane svetlo-žutomrke, tanke. Četine gusto zbijene, nešto radijalno postavljene, beličastoplave 
  • 'Viridis' - četine potpuno zelene.   
Primena:
Kod nas često gajena dekorativna vrsta. Upotrebljava se u parkovima, baštama, skverovima. Može da se sadi kao soliter ili u grupi. Pošto podnosi orezivanje može da se koristi i kao živa ograda. Njene forme, naručito sa srebrnastim četinama, veoma se ističu u kombinaciji sa vrstama tamnije boje četina ili lišća.

Picea pungens





Pice pungens 'Argentea'


Picea pungens 'Columnaris'


Picea pungens 'Glauca Globosa'


Picea pungens 'Glauca Pendula'


Picea pungens 'Glauca'


Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...