понедељак, 5. мај 2014.

Hrizantema - biljka sreće i radosti

Naziv roda potiče od grčke reči "chrysos" što znači zlato i "anthemon" što znači cvet. Hrizantema predstavlja biljku koja je još od davnina poznata narodu Kine i Japana i zauzima veoma značajno mesto u njihovoj kulturi. Po kineskom predanju osoba koja pije vodu sa izvora ili potoka oko koga rastu hrizanteme čeka dobro zdravlje. Čak se veruje da rosa sa cveta hrizanteme produžava život. Značaj hrizanteme je bio toliki da se čak i jedan stari kineski grad dobio naziv po njima tzv. "grad hrizantema". U Japanu je prva izložba hrizantema održana 610.god, kada je proglašena za nacionalni cvet i simbol Sunca, kao i simbol carske porodice i najvišeg odlikovanja. Zlatni cvet sa 16 duplih laticanalazi se na grbu japanske imperatorske porodice, a ponekad zamenjuje i zvanični državni grb - na kovanicama, pečatima i nekim dokumentima.  Svake jeseni se u Japanu slavi "Festival hriznatema" ili "Praznik sreće". Ranije su svake godine devetog dana devetog meseca po mesečevom kalendaru u imperatorski dvorac zvani gosti kako bi se častili vinom od hrizantema, slušali muziku, pisali stihove u čast hrizantema i uživali u njima. 








Za razliku od Kine i Japana, gde hrizantema simbolizuje dug život i sreću, u drugim zemljama ovaj cvet se vezuje za smrt zato sto cveta u vreme godišneg spomena na mrtve.  
Od nekih vrsta belih i žutih hrizantema u Aziji (Kina, Japan, Koreja) pravi se čaj, koji se smatra lekovitim, i koji je veoma prijatnog ukusa i mirisa.


Drevna japanska legenda govori kako je davno živela jedna žena koja je ostala bez muža i koja je naporno radila kako bi deci obezbedila hranu i obuću. Ali koliko god se trudila nikako nije mogla da zaradi dovoljno, odeća njene dece se sastojala iz zakrpa, jedva se držala na njima.
Jedne hladne, zimske noći nije imala dovoljno hrane kojom bi nahranila decu i kada su gladna deca zaspala ona je, uplakana, rešila da potraži bilo kakvu pomoć. Kada je otvorila vrata, iz hladne zimske noći čuo se glas – Hladno mi je i gladan sam, molim te pomozi mi, pusti me unutra. Uvela je u kuću mršavog mladića i dalja mu poslednje mrve hrane koju je imala znajući da ujutru nema čime da nahrani decu. Ustupila mu je svoj krevet i pokrila ga svojim ćebetom a onda krenula ka hramu da se pomoli i nađe neku pomoć. Bila je toliko gladna i iscrpljena da se onesvestila na ulazu u hram.
Kada se probudila i vratila kući, mladića kome je ustupila svoj krevet. Istrčala je napolje i tek onda u snegu primetila tragove. Iz svakog traga rastao je mali buketić prekrasnih hrizantema. Tog trenutka, shvatila je da je prethodne noći posetio anđeo.
Od tog dana, siromaštvo i beda su bili davna prošlost, majka je gajila decu prodajući predivne hrizanteme a car je, impresioniran ovim cvećem poslao poklone za nju i njenu decu. Zahvaljujući dobrom anđelu, oni nisu više bili siromašni a majka je svoju decu vaspitavala da gaje ljubav i saosećanje prema drugim ljudima.


http://uredjenjestana.com/440/feng-sui-biljke-kao-simbol-rasta-i-srece-2-deo/
http://tetka.rs/2012/08/legenda-o-hrizantemama/

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...