среда, 1. јануар 2014.

Zalivanje drveća

Koliko je biljkama potrebno vode zavisi od vrste do vrste. Neke mogu da podnesu i izrazitu sušu, dok druge zajtevaju konstanto zalivanje. Mlade, tek posađene drvenaste biljke treba redovnije zalivati (50l svakih 15 dana), češće ukoliko se javi period suše. Količina vode kojom se zaliva zavisi i od vrse zemljišta na kom se biljka nalazi. Ukoliko je u pitanju peskovito zemljište, koje lako propušta vodu, potrebne su i veće količine. U ovom slučaju treba češće zalivati sa manjim količinama vode. Ako je teže zemljište u pitanju zalivanje je ređe sa polovinom od navedene količine vode. Na ovim zemljištima voda teže otiče u dublje slojeve. 
Meseci u kojima treba obratiti posebnu pažnju na zalivanje su svakako letnji meseci (jul-septembar), kao i početak perioda vegetacije. Kako drveće napreduje sa rastom i ukorenjavanjem, zalivanje treba postepeno smanjivati, kako bi se biljka prilagodila na uslove sredine. Potreba biljke za vodom se u ovom slučaju može odrediti i odokativno. Uzme se šaka zemljišta sa dubine jednog ašova (25-30cm) i stisne u pesnicu. Ukoliko se čestice zmljišta i posle otvaranja drže zajedno, vlažnost zemljišta je povoljna. 
Dok su biljke mlade (mlađe od 10-20godina), zalivanje se vrši u zoni korenovog sistema i često. Kod starijih stabala zalivanje nije potrebno jer je korenov sistem prodro dublje u zemlju. U sušnom periodu starija stabla se zalivaju u zoni korenovog sistema  koja se određuje projekcijom krošnje na tlu. U većini slučajeva starijim stablima nije potrebno zalivanje, osim onim vrstama koje zahtevaju veliku količinu vode. 
Zalivanje se svodi na rane jutarnje i večernje časove, kada je isparanje svedeno na minimum. U zadržavanju vode veliku ulogu igra i malč biljnog porekla. 


Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...