субота, 7. мај 2016.

Dracaena sanderiana

Dracaena sanderiana

Engleski naziv:
  • Ribbon Dracaena, Lucky Bamboo, Belgian Evergreen
Srpski naziv:
  • srećni bambus
Opis:
Mala žbunasta biljka.
Supstrat:
Najbolje raste u supstratu, ali ukoliko se gaji u vodi, tu vodu treba menjati svake 1-2 nedelje. Voda koja se dodaje mora hbiti prethodno prokuvana, meka, bez hlora, sa niskim sadržajem soli. Može se koristiti i destilovana voda. Zdravi korenovi su crvene boje, to nije znak bolesti biljke. Crne korenove treba uklanjati. Ukoliko se biljke posade u supstrat, on treba da bude pšlodan i dobro dreniran.
Svetlost:
Prilagođava se različitim uslovima enterijera, ali joj najviše odgovarjau položaji sa dosta difuzne svetlosti ili polusenka, dok direktni sunčevi zraci mogu oštetiti listove. 
Temperatura:
Optimalne temperature se kreću od 15-25ºС.
Zalivanje:
Biljke se redovno zalivaju, supstrat treba da bude vlažan, ali ne previše vode, kao i kod drugih dracena.
Prihranjivanje:
Biljke koje rastu u vodi mogu se prihranjivati jednom mesečno dosta razblaženim, tečnim đubrivom, a biljke posađene u supostrat kao i ostale vrste bambusa.
Orezivanje:
Prilikom orezivanja treba uklanjati nove izdanke i tako oblikovati biljku, a izbeći sečenje glavne stabljike. Ukoliko neke biljke počnu da propadaju i trule treba ih odmah ukloniti. Mogu se sačuvati tako što se propali delovi odseku i postave na ožiljavanje u drugu posudu.
Savet:
Žute ili smeđe ivice se javaljaju usled suviše direktne svetlosti, suviše zbijenog korenovog sistema (presaditi biljku u veću posudu), zbog previše đubriva, previše suvog vazduha ili zbog fluora ili hlora u vodi. Alge se javljaju u vodi ukoliko je voda providna jer im je za razvoj potrebno svetlosti. U tom slučaju posuda se opere, sipa sveža voda,a ukoliko se problem ponavlja, treba koristiti neprovidnu posudu.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...