четвртак, 5. мај 2016.

Dracaena marginata

Dracaena marginata

Engleski naziv:
  • Red-edge Dracaena, Madagascar dragon tree
Srpski naziv:
  • marginata, ženski zmaj
Areal:
Madagaskar
Opis:
Spororastući žbun ili nisko drvo, visine 2-5m. Lišće marginate je tanko i sjajno, tamnozeleno, ali sa crvenkastim ivicama.
Razmnožavanje:
Najbolje je razmnožavanje reznicama. Kad dođe proleće, uzmite reznice sa stabla dužine od 8 do 10 cm. Stavite ih da se osuše na 24 sata, a zatim ih posadite u mešavinu treseta i peska. Za par sedmica pojavljuju se korenčići. Vodite računa kad sečete stabljične reznice da ih pravilno okrenete. Gornji deo ne sme se okrenuti u zemlju jer tako neće izrasti. Stare biljke dracene ćemo podmladiti orezivanjem i uzimanjem reznica. Zakorenjuju se i bez dodatka hormona za oživljavanje. Bilo bi dobro da mesto reza na stablu premažemo kalemarskim voskom. Na stablu će se za neko vreme takozvana spavajuća okca probuditi i isterati nove grančice. Ipak, ne možemo uvek znati koliko će tih novih grana biti.
Svetlost:
Traži dosta svetlosti, podnosi i polusenku, a jaki, direktni sunčevi zraci mogu da oštete listove.
Temperatura:
Minimalne temperature su 15ºСMinimalne zimske temperature za uzgoj  su 15-18ºС, a leti od  23 do 26ºС.
Zalivanje:
To je popularna i skromna biljka. Dosta dobro podnosi suvo zemljište i neredovno zalivanje, ali može doći do propadanja korena ukoliko je zemljište stalno vlažno. Zalivanje nije nešto što će vas opterećivati. Dracene vole veću vlažnost vazduha, a orošavanje i zalivanje obavljajte ustajalom vodom ili kišnicom. Tokom mirovanja, a to je u zimskom periodu, treba smanjiti zalivanje dracene i nemojte je dohranjivati.
Prihranjivanje:
Prihranjuje se tečnim gnojivom jednom u dve sedmice tokom perioda vegetacije. Kompost treba da bude na bazi ilovače, najbolje  uz dodatak treseta.
Presađivanje:
Možete presaditi više biljaka zajedno u istu posudu. Presađuje se u proleće, pre početka perioda vegetacije i to u dublje posude sa dobrom drenažom. Presadjivanje se obavlja  u prolece, svake druge ili treće godine.
Orezivanje:
Može da se orezuje i time se oblikuje habitus biljke , a može da se sadi i više biljaka u istu saksiju.
Štetočine i bolesti:
Napadaju je najčešće  štitasta vaš i crveni pauk. Zato upotrebite odgovarajući insekticid. Ovu divnu sobnu biljku možete oštetiti ili čak izgubiti ako je prečesto zalivate.
Savet:
Osetljiva je na promenu mesta. Braon i žuti vrhovi lišća pokazuju da je došlo do sušenja biljke, što može imati dva uzroka. Jedan razlog može biti previše sunčeve svetlosti zbog čega biljku treba premestiti u tamniji deo prostorije. Drugo objašnjenje može biti  previše suv vazduh, te se preporučuje da povremeno prskate biljku, najbolje destilovanom vodom. Ukoliko listovi postanu svetliji i bledi, to znači da joj je potrebno više svetla. Nagle promene u okruženju i temperaturi mogu uzrokovati opadanje lišća, ali biljka će se oporaviti kada se temperatura stabilizuje ili kad se prilagodi novim uslovima. Dracena je otrovna za mačke i pse ukoliko je pojedu tako da je držite van domašaja kućnih ljubimaca Lišće brišite mekanom pamučnom krpicom kako biste uklonili eventualnu prašinu, i ne zaboravite da obrišete i donji deo lista. Uklanjanje prašine otvara pore tako da biljka može slobodno da diše. Ukoliko želite da vaša dracena prestane da raste u visinu, presađujte je svake treće godine u saksiju iste veličine ili blago veće. Možete i odseći vrhove biljke ukoliko smatrate da je previsoka.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...