четвртак, 25. децембар 2014.

Zastor od kamene kocke

Upotreba kamene kocke kao materijala za popločavanje ima svojih pozitivnih i negativnih strana. Ovako popločane površine su tvrde, neudobne za hodanje, ručna obrada je teška, a materijal skup. Sa druge strane, kamena kocka pruža velike mogućnosti za primenu različitih slogova kod popločavanja staza slobodnih formi i platoa. Dugotrajna je. 
Najčešća je njena upotreba u kombinaciji sa drugim vidovima popločavanja. Uglavnom se koriste za postizanje određenih efekata. Često se koriste kao ivične trake staza, za fuge i dr. Ređe se koriste same.
Kocka može biti od različitih vrsta kamena otpornog na atmosferske uticaje, različite obrade i dimenzija.
Ovakva vrsta popločavanja koristi se uglavnom za manje platoe i staze u okviru posebnih ambijetalnih celina kao što su etno sela, dvorišta starih kuća, zaštićenih prostora (spomenici kulture, spomen obeležja, skulptura).
Mogu biti različitih dimenzija (od 10-30cm). Polažu se u sloj peska debljine 10-25cm. Spojnice se takođe ispunjavaju peskom. Taj pesak se metlom ili četkom uteruje u spojnice, uz polivanje vodom. Potom se kamen nabija nabijačem, a spojnice se dopunjuju peskom. Retko se spojnice ispunjavaju cementnim malterom 1:3. Takođe se mogu koristiti i prirodni materijali za sposjnice (humus) koji se može kasnije zatravniti. Treba brati trave koje nisko rastu kako bi se izbeglo košenje.
Uglavnom se koristi popločavanje granitnom kockom koja može biti različitih dimenzija (8/8/8cm ili 10/10/10cm, ređe 5/5/5cm). Polažu se u sloj peska 4-5cm. Zastor je trajniji ukoliko se polažu u sloj cementnog maltera 3-5cm (1:3). Ispod se mora nalaziti betonska podloga MB 20, debljine 8-10cm. Spojnice treba da su 8-10cm i takođe se ispunjavaju cementnim malterom.







Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...