петак, 26. децембар 2014.

Akebia quinata

Akebia quinata (Houtt.) Decne.

Engleski naziv:
  • chocolate Vine, Five leaf Akebia
Srpski naziv:
  • petolisna akebija, čokoladna loza
Areal:
Poreklom je iz srednje Kine, Japana i Koreje
Opis:
Jednodoma listopadna povijuša, gusto granata dužine do 10m. Listovi su složeni, spiralno raspoređeni. Perasto su deljeni sa pet listića. Pojedinačni listići su celog oboda, na vrhu malo usečeni. Cvetovi su jednopolni, u pramenovima, aktinomorfni (zrakasto simetričan). Cvetni omotač se sastoji od 6 ili 3 listića ljubičaste boje. Cveta početkom proleća. Plod je višesemena pucajuća bobica, svetloljubičaste boje. Plod je dužine do 10cm. Dozreva septembar-oktobar.
Razmnožavanje:
Lako se razmnožava vegetativno. U našim uslovima se najuspešnije razmnožava povaljenicama u rano proleće, kad pusti koren odvojiti je od matične biljke. Razmnožava se i poludrvenastim reznicama, ali se teško zakorenjuje.
Supstrat:
Nije zahtevna po pitanju zemljišta. Važno je da je zemljište dobro drenirano.
Svetlost:
Dobro podnosi sunčane položaje, ali i senovite.
Temperatura:
Otporna je na niske temperature, a u područjima sa blagom zimom ponaša se kao zimzelena biljka. Samo mlade biljke je potrebno zaštititi od izmrzavanja.

Orezivanje:
Obično joj nije potrebno orezivanje, osim ako je to potrebno zbog oblikovanja, najbolje je to uraditi u proleće.
Posebni zahtevi:
Biljku je najbolje posaditi na stalno mesto, ne voli da joj se dira koren.

Primena:
Biljka je jestiva, od mladica se može praviti salata, a listovi se suše za čaj. Ima jestive plodove koji su veoma dekorativni, slatki su ali prilično neukusni. Pogodna je za sve vrste vertikalnog ozelenjavanja.






 

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...