субота, 1. новембар 2014.

Gloxinia, Sinningia speciosa



Gloxinia, Sinningia speciosa

Engleski naziv:
  • Gloxinia
Srpski naziv:
  • gloksinija
Opis:
Obično su visoke oko 30cm, a kada cvetaju prečnik im je oko 38cm. Biljka koja je porasla iz posejanog semena cvetaće u leto. Iz gomolja će porasti do cvetanja za 5 meseci. Cveta od aprila do avgusta. Biljka je bez mirisa.
Razmnožavanje:
Može da se razmnožava iz semena koje se seje pri temperaturi oko 21ºС u rano proleće. Osetljive su na preterano zalivanje i slabo provetravanje. Reznicama se razmnožava u leto, one su duge 5-7cm. Gomolj se može iseći na delove tako da svaki deo ima rastuće okce. Leti, kada listovi potpuno odrastu, mogu da se uzmu i lisne reznice. Za sve reznice optimalna temperatura je 21ºС. Gloksinija raste iz gomolja koji se u februaru-martu sadi u tresetni kompost, tako da gornji deo bude u ravni sa površinom zemlje. Treba posaditi u svaku saksiju (12-15cm) po jednu biljku (jedan rizom) i dobro zaliti, ali ne preterivati dok ne počne da raste. Ako se razmnožavaju pelcerima treba odseći zrele listove, oblikovati klinasto, zabiti oko 2cm u mešavinu treseta i peska. Mogu da se koriste posude prečnika 10cm, pa se biljka kasnije po potrebi presadi.
Supstrat:
Pogodna je zemlja crnjuša i humus.
Svetlost:
Traži veliku svetlost kako bi cvetala, ne sme biti izložena direktnom suncu.
Temperatura:
Leti sobna temperatura je od 15 do 21ºС. Zimi gomolj miruje na suvom mestu na kome nema mraza. U rano proleće traži temperaturu od 21ºС da bi počela da raste. Njaviša dnevna letnja temperatura koju može da podnese je 21ºС.
Zalivanje:
Biljka se obilno zaliva 2-3 puta nedeljno. Svaki treći dan potrebno je potopiti saksiju u vodu bez krečnjaka na 10min. Humus ne sme biti suv. Zalivanje se smanjuje posle cvetanja, u septembru. Kada se lišće potpuno osuši prestaje se sa zalivanjem. Cvetovi i listovi se prilikom zalivanja ne kvase.
Vlažnost vazduha:
Mladim biljkama prija rano jutarnje orošavanje mlakom vodom, ali se cvetovi ne smeju kvasiti i voda se ne sme zadržavati na biljci. Saksija može stajati na vlažnom tresetu. Najpovoljnija vlažnost vazduha je 50%. 
Prihranjivanje:
Vrši se na 15 dana, đubrivom za geranijume, od aprila do septembra. Kada cveta dodaje se vodi tečno đubrivo na 7 dana. 
Čišćenje:
Dovoljno je orošavanje, ne koristi se sredstvo za sjaj listova. 
Presađivanje:
Vrši se u svež humus u aprilu. Mlade biljke, dobijene iz semena ili reznica, moraju se presađivati od 2 do 3 puta u toku vegetacije. Stari gomolji se presađuju jedanput u februaru kada se podstiču na rast. Gornji deo gomolja mora biti u istoj ravni sa površinom zemlje.
Orezivanje:
Nepotrebno. Odstranjuju se samo oštećeni listovi i uveli cvetovi.
Posebni zahtevi:
Rizomi zimi moraju biti na suvom, tamnom mestu na temperaturi 15ºС. Listovi su osetljivi i lako se lome. Lako dolazi do truljenja. Lako se uzgaja.
Životni vek:
Gomolj može da opstane 3-4 godine, ali starije biljke su manje lepe.
Štetočine i bolesti:
Česte su biljne vaši, čest je virus pegavosti.
Vrste i varijeteti:
  • Gloxinia pussila - minijaturna vrsta do 5cm visine, koja daje mnoge hibride. 
  • Gloxinia cardinalis - sa malim cvastima, crvenim cvetovima
Biljke pratilice:
Najbolje rastu samostalno.
Savet:
Rizom se sadi tako da dodiruje površinu humusa čime se povećava otpornost na truljenje novih izdanaka. 




Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...