четвртак, 21. новембар 2013.

Zastori


Prirodni kamen

U današnje vreme sve je veća upotreba prirodnog kamena u popločavanju. Jedan od razloga je svakako dekorativnost, kao i veliki broj kombinacija kako u boji tako i u oblicima. Ukoliko želimo da naša bašta odiše prirodnošću svakako će se bolje uklopiti prirodni kamen nego betonske ploče pri pravljenju staza. Mada, uvek postoji i mogućnost kombinovanja. 
Kamen koji se upotrebljava za izradu ploča je uglavnom granit, bazalt ili sijenit i dr., odnosno koristi se ono kamenje koje je otporno na mraz i temperaturne promene. Ploče od prirodnog kamena možemo naći kao ručno obrađene (lomljene) ili mašinski obrađene.  Ručno lomljene su naravno jeftinija varijanta (po meni i dekorativnija). 

Ručno lomljene ploče
Ove ploče su deblje u odnosu na mašinski obrađene ploče. Njihova debljina iznosti 6-8cm. Postavljaju se na sloj peska debljine 8cm. Spojnice su nepravilne, ali treba izbegavati presecanje više od 3 fuge u jednoj tački. Bitno je da njihova veličina nije manja od 15cm. Fuge (spojnice) se moraju popuniti bilo sa malterom ili prirodnim materijalima, kako ne bi došlo do izvaljivanja ploča, a kasnije i njihovog lomljenja i krivljenja. 

Mašinski obrađene ploče
Njihovo postavljanje je lakše, brže i preciznije, ali su skuplje u odnosu na ručno obrađene. Tanje su u odnosu na ručno lomljene ploče (3-5cm). Za razliku od ručno lomljenih ploča, moraju se postavljati u cementni malter debljine 3-5cm, odnosa 1:3, a ispod mora biti betonska podloga. Spojnice prilikom postavljanja mašinski obrađenog kamena su minimalne. 

Pored korišćenja za izradu staza, ploče od prirodnog kamena možete koristiti i za popločavanje trema, odnosno terase, zidova, česmi, roštilja i dr. Dekorativnost je izrazita, a broj kombinacija velik.



















Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...