петак, 22. новембар 2013.

Cycas revoluta L.

Cycas revoluta L.

Engleski naziv:
  • king sago, sago cycad, Japanese sago palm
Srpski naziv:
  • Cikas palma, sago palma, japanska sago palma
Areal:
Vrsta rasprostranjena u južnom Japanu.
Opis:
To je dvodomo drvo visine do 3m, pokriveno mrkim ostacima osnovnih listova. Na vrhu stabla se nalazi rozeta perastih, kožastih, tamnozelenih i sjajnih listova. Listovi su dugi preko 1m. Biljka je dugovečna, raste lagano. U 40-oj godini dostigne visinu 2m. Plodove donosi tek u 25-30-oj godini života. U saksiji poraste do 60cm.
Razmnožavanje:
Može da se razmnožava semenom, izdanima i delovima stabla. Dvodoma je vrsta, što znači da ima muška i ženska stabla.
Supstrat:
Zemlja treba da bude sveža i hranjljiva. Traži srednje teško, humusno zemljište, pomešano sa tresetom i peskom, pH 4.6-5.2.
Svetlost:
Vrsta je koja zahteva dosta svetlosti. U kućnim uslovima potrebno joj je dosta svetlosti. Ne podnosi direktnu svetlost.
Temperatura:
Nije otporna prema mrazu, pa je zimi treba zaštititi. Može da podnese niske temperature od -3 do -5°С. Pri nižim temperaturama od pomenutih dolazi do oštećenja listova, a na temperaturama od -10 do -12°С listovi potpuno izumiru. Idealna temperatura treba da je između 7 i 18°С. Poželjana je zimska temperatura oko 18°С, a letnja može biti znatno viša. Mladim biljkama odgovara temperatura od 18-21°С, a zimi se zadovoljava sa 12-15°С. Može da podnese mraz ako se drži na suvom.
Zalivanje:
Zemlja pri zalivanju reba uvek da bude vlažna, s tim što se zimi zalivanje smanjuje na minimum. Pri velikim količinama vode može da dodje do truljenja korena i smanjenog disanja biljke.
Vlažnost vazduha:Dobro podnosi suv vazduh, ali bolje raste ako ima dobro regulisanu vlažnost vazduha. Leti je treba orošavati i spirati prašinu sa listova.
Prihranjivanje:
Biljka se prihranjuje svake dve nedelje od proleća do kasnog leta.
Posebni zahtevi:
Treba voditi računa da se koren ne ošteti. Koren je plitak, skoro površinski.
Štetočine i bolesti:
Ako je previše suv vazduh i nije biljka dovoljno zalivana, na listovima se može pojaviti paleš. Mogu je napasti voštane i štitaste vaši.   
Primena:
Na primorju se primenjuje za uže aleje, u prednjem planu ili kao soliter. Može da se koristi i kao saksijska biljka zbog sporog rasta. Listovi se mogu upotrebljavati za vence.
Savet:
Biljka raste u periodu od aprila do avgusta, zatim sledi period mirovanja na nižim temperaturama uz malo vlage. Kod nas se gaji kao sobna biljka. Živi u simbiozi sa modrozelenim algama. Biljka je otrovna za čoveka, ali i životinje.

Ženska individua
Muška individua

Seme



Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...