четвртак, 25. јануар 2018.

Berberis thunbergii

Berberis thunbergii DC.

Engleski naziv:
Japanese barberry, Thunberg's barberry, red barberry
Srpski naziv:
Tunbergova žutika
Areal:
Japan i Kina
Opis:
Jednodomi listopadni žbun visine do 1m. Grane su elastične i stoje manje više horizontalno. Crvenonarandžaste su boje i imaju jednodelne trnove (ponekad mogu biti trodelni). Listovi su prosti, spiralno raspoređeni ili u pramenovima, eliptični, lopatičasti, celog oboda. Dugi su do 3cm, na granama ostaju do oktobra i dobijaju vatreno crvenu nijansu. Cvetovi su pojedinačni ili 2-5 zajedno u štitastim cvastima. Cveta april-maj. Spoljašnja strana krunice je crvene boje, a unutrašnjost žuta. Plod je bobica, eliptična, crvene boje, duga oko 1cm. Dozreva u jesen. 
Razmnožavanje:
Razmnožava se vegetativnim i generativnim putem, Svake godine obilno plodonosi, a klijavost semena je oko 90%. Seje se na dubinu 2-3cm, a normativ je 3g/m. Vegetativno se razmnožava pomoću poluzrelih reznica u septembru. Reznice se ožiljuju 50-90% uz upotrebu praškaste indolbuterne kiseline (0,8%).
Supstrat:
Ne bira zemljište. 
Kultivari:
"Atropurpurea"



"Atropurpurea Nana"


"Erecta"





Primena:
Koristi se za žive ograde i pojedinačnu sadnju. Jedna od najlepših vrsta Berberis-a. Ističe se svojom gustom, niskom, horizontalnom krošnjom i malim listovima, koji u jesen imaju crvenu boju.
Savet:
Vrsta koja je otporna na mraz, dim i prašinu u vazduhu, Takođe dobro podnosi i sušu.




Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...