петак, 28. јул 2017.

Cyclamen europaeum

Cyclamen europaeum L.
Engleski naziv:
Alpine, European, purple cyclamen
Srpski naziv:
Šumska ciklama, ciklama, kolutka
Aeal:
Rasprostranjena je u južnim i severnim Alpima, Hrvatskoj, Bosni, Mađarskoj, Srbiji, Makedoniji, zapadnim i centralnim Karpatima, Bugarskoj i na Kavkazu.
Opis:
Višegodišnja zeljasta biljka sa podzemnim krtolama iz kojih izbijaju korenovi, listovi i cvetni izdanci. Krtola je 1,5–5cm u prečniku, loptastog oblika. Po celoj gornjoj površini su razbacane korenske dlačice. Izdanci su sa listovima različite dužine. Lisne i cvetne drške i čašice pokrivene su vrlo kratkim glavičastim dlačicama. Same liske su gole. Listovi su bubrežasti ili srcoliki, po obodu nepravilno nazubljeni. Na licu su tamnozeleni i sa srebrnastim mrljama, a na naličju prljavozeleni, ili, kao karmin, crveni. Cvetna drška je nešto duža od listova, za vreme zrenja ploda savijena. Cvetovi su mirišljavi. Krunična cev je loptasta, bezbojna, dok su režnjevi krunice izduženog ili jajastog oblika, do četiri puta duži od cevi. Režnjevi krunice su karmin-crveni, pri osnovi nešto tamniji. Vreme cvetanja je od maja do septembra.
Primena:
Ciklama je otrovna biljka. Posebno je otrovna krtola, koja sadrži ciklamin (saponinski glikozid) i triterpenske saponine. Kod čoveka izaziva dijareju, pa je zbog toga nekad korišćena kao jako sredstvo za čišćenje. Koristi se i u homeopatiji.


Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...