понедељак, 20. фебруар 2017.

Vinca minor

Vinca minor


Engleski naziv:
common periwinkle
Srpski naziv:
mali zimzelen,  zimzelen, zimzelenika, paverika
Areal:
Evropa, Azija i severozapadna Afrika
Opis:
Raste u obliku grma, visokog 10 do 20cm. Stabljika je polegla i zakorenjuje se. Listovi malog zimzelena su tamnozeleni ili šareni, uski i elipsastog oblika. Najčešće cveta od ranog proleća do leta. Cvetovi nadvisuju listove i imaju po pet latica, a njihova veličina i boja zavisi od sorte. Levkasti cvetovi su veličine od 2 do 4cm, a mogu da budu beli, ružičasti, ljubičasti.
Razmnožavanje:
Reznicama ili položnicom, deljenjem bokora (mart ili u jesen) i setvom semena u proleće.
Supstrat:
Uspeva na svakom zemljištu pod uslovom da nije previše suvo, a odgovaraće mu rastresito šumsko zemljiste ili kompost od lišća pomešan sa tresetom.
Svetlost:
Mali zimzelen je dobar izbor za delove vrta koji su u senci ili u polusenci. U senci kao pokrivač tla, može da bude umesto travnjaka, a u polusenci cveta manje. Prija mu i senka ispod guste krošnje drveća, a ne smeta mu mnogo ni opalo lišće, kao ni iglice koje otpadnu sa bora. U vrtu ne treba saditi više od 20 biljaka na m².
Savet:
Mali zimzelen može da se sadi u kamenjar, jer ne traži previše zemlje oko korena, podnosi sunce i veoma retko zalivanje. Dobar je izbor za žardinjere ili velike saksije. U žardinjere se sade 4 biljke na dužni metar. Ako mu odgovara stanište i ostali uslovi, mali zimzelen će se širiti uporno. To treba imati u vidu prilikom njegovog kombinovanja sa drugim cvećem. Brzo raste, dugo cveta i ne traži skoro nikakvu negu.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...