субота, 17. децембар 2016.

Hosta japonica

Hosta japonica


Engleski naziv:
hosta
Srpski naziv:
hosta
Areal:
Japan, Koreja i Kina
Opis:
Postoji preko sedamdeset vrsta ove biljke, a selekcijom i ukrštanjem su stvoreni visoko kvalitetni hibridi. Najviše hibrida je stvoreno na prostoru SAD-a, oko 1000 vrsta. Listovi mogu biti raznih oblika, ovalni, srcoliki i rastu u velikim skupinama. Cveta leti, a cvetovi su skupljeni u jednostavne grozdaste skupine. Cvetna stabljika je obično bez lišća. Boje variraju od bele, svetlo ljubičaste, plavkaste, pa sve do ružičastih tonova. Može da naraste u veoma bujan lisnati žbun, širine i do 1 metra, a visina zavisi od vrste. Postoje niske vrste 20-30cm, a visoke vrste mogu da narastu i do visine od 80cm.
Razmnožavanje:
Deljenjem bokora starijih biljaka u proleće ili zelenim reznicama u toku cele godine, a mogu se razmnožavati i setvom semena.
Supstrat:
Sadi se u plodnu, humusnu, vlažnu ali dobro dreniranu zemlju.
Svetlost:
Voli da raste u senci ili polusenci. Neke vrste imaju lepšu boju ako rastu na sunčanom mestu, ali često dobiju opekotine od sunca.
Temperatura:
Nisu ljubitelji velike oscilacije temperatura, kad su noći hladne, a dani jako topli. U takvim uslovima može pomoći sloj malča, koji će zadržati temperaturu zemlje i vlagu.
Prihranjivanje:
Sa prihranjivanjem treba početi kada se hoste dobro ukorene. Prihranjuju se na početku vegetacije kompostom, odstojalim stajskim ili mineralnim đubrivom. 
Štetočine i bolesti:
Veliki problem im zadaju puževi, vole da grickaju lišće, pa naprave velike štete. Hoste su osetljive i na viruse. Kad biljka oboli od virusa, najbolje je da se uništiti.
Savet:
Kod kupovine treba obratiti pažnju i dobro pregledati biljku. Ako postoje nekroze i promene na lišću, možda je biljka već zaražena. Niže vrste se mogu uzgajati kao pokrivači zemljišta, ispod listopadnog drveća. Postoje vrste koje se gaje u kamenjarima (niže vrste).




Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...