недеља, 20. новембар 2016.

Cerastium tomentosum

Cerastium tomentosum

Engleski naziv:
snow in summer
Srpski naziv:
ptičija trava, letnji sneg, rožac
Areal:
Balkansko poluostrvo i zapadna Azija
Opis:
Biljka niskog rasta, do 15cm visine, koja se širi po tlu i dostiše dužinu i do 1m. Stabljike i listovi su srebrnasto-plavi i uski, a cvetovi su zvezdasti sa po pet belih latica, po sredini malo zarezanih  i oko 15mm u prečniku, nadvisuju listove. Cveta u aprilu i maju (maj-jun)mnoštvom prelepih belih cvetova.
Razmnožavanje:
Lako se razmnožava deljenjem bokora - korena, a i semenom, čak se i sama zasejava. Setva semena se vrši rano u proleće. Deoba busena se vršu u rano proleće ili krajem leta.
Supstrat:
Najviše odgovara peščano, suglinasto i dobro drenirano zemljište. Toleriše i lošija zemljišta pod uslovom da su dobro drenirana, podnosi pH vrednost od 6,1 do 7,8.
Svetlost:
Voli otvorena sunčana do slabo zasenjena mesta.
Posebni zahtevi:
Malo teže podnosi duže letnje suše.
Štetočine i bolesti:
Nema nekih ozbiljnih štetočina i bolesti. Trulež korena može biti ozbiljan problem ako zemljište nije dobro drenirano. To je biljka kratkog veka, pa se ubrzho mogu pojaviti "rupe u tepihu".
Primena:
Dobar je pokrivač tla, lako se širi i formira prekrasan srebnasto plavi tepih posut belim cvetićima kao snegom. Iako se lako širi nije agresivna, a ukoliko se seme ne uklanja onda se i sama zasejava. Pogodna je za sadnju na potpornim zidovima, terasama, žardinjerama, zbog svoje veoma lepe padajuće jastučaste forme kao i za pokrivanje zemlje. Ono što je kod nje najlepše je njeno lišće - ima srebrno-zelenoplavu boju tokom cele godine.  

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...