четвртак, 19. новембар 2015.

Freesia hybrida

Freesia hybrida

Engleski naziv:
  • freesia
Srpski naziv:
  • frezija
Opis:
Cveta od kraja januara do marta. Mirišljavi i raznobojni cvetovi dugo se održavaju u vodi. Podzemni izdanak je krtolasta lukovica. Cvetovi su veoma mirišljavi. Prvenstveno se gaji za dobijanje rezanog cveta.
Razmnožavanje:
Razmnožava se semenom i lukovicama. Setva semena je od marta do avgusta. Od setve do cvetanja potrebno je 8-10 meseci. Posle setve seme se prekrije tankim slojem zemlje i zalije se. Temperatura treba da bude 20-22ºС. Seme niče 2-3 nedelje. Potom se rasad pikira. Najčešće se razmnožavaju lukovicama. U septembru-oktobru na svakih 10-15 dana zasade se lukovice u zemljišnu smešu na rastojanje 5x10cm. Dubina sadnje je 2-4cm. Do nicanja temperaturu treba održavati na 18-20ºС, a zatim na 10-12ºС. Kada biljke porastu 10cm, pobije se pritka i vežu se za nju.
Supstrat:
Sadi se u baštensku zemlju poešanu sa peskom na dubinu od 5cm i rastojanju od 10cm.
Svetlost:
U bašti voli sunčana do umereno senovita mesta.
Zalivanje:
Zalva se umereno i to samo ujutru.
Prihranjivanje:
Sa prihranom treba početi tek kada biljke niknu u vreme intezivnog rasta i to hranivom koje sadrži veliki procenat kalijuma.
Presađivanje.
Kada biljka procveta i kada se lišće osuši, tj. kada počnu prvi mrazevi, lukovice treba izvaditi iz zemlje, očistiti ih i čuvati na suvom, prohladnom mestu do naredne sadnje.
Savet:
Prilikom kupovine rezanog cveta treba voditi račun da je prvi pupoljak počeo da se otvara i da su njegove latice već poprimile boju karakterističnu za tu sortu. Ne treba kupovati freziju kod kojih su svi pupoljci zatvoreni i zelene boje, ili kod kojih su vrhovi latica posmeđili. Nakon kupovine, treba ukloniti listove sa donje polovine stabljike. Treba svakodnevno menjati vodu u posudi. Osetljive su na etilen, pa ih treba držati podalje od zrelog voća, ali i duvanskog dima. Ne treba ih stavljati u isto posudu sa narcisom.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...