субота, 3. октобар 2015.

Nerium oleander

Nerium oleander

Engleski naziv:
  • oleader
Srpski naziv:
  • oleander, lijander
Opis:
U saksiji dostiže visinu do 1.5m. Obično se za enterijer koriste bijke visoke do 46cm. Zimzeleni žbun. Raste prilično brzo, 25-30cm godišnje. Cveta od juna do oktobra. Da bi se cvetovi otvorili potrebno im je puno svetla i toplote. Pupoljci koji se stvaraju u jesen često se ne otvore zbog nedovoljno toplote. Biljka je bez mirisa, a neki varijeteti imaju opojan miris.
Razmnožavanje:
Lako se razmnožava vršnim reznicama koje se mogu zakoreniti u toploj vodi ili u supstratu. Reznice se uzimaju u proleće i leto, brže rastu na toplom, a ako se uzmu u rano proleće cvetaće iste godine. Temeratura potrebna za oživljavanje 16-18ºС. Drugi način razmnožavanja je semenom, koje se može posejati u aprilu, pri temperaturi od 21ºС. Biljke koje se razmnožavaju semenom značajno gube dekorativne karakteristike i ne liče na roditeljske biljke.
Supstrat:
Koristi se peskovita zemlja iz bašte, obogaćena šakom suvog stajskog đubriva ili đubrivom u granulama. 
Svetlost:
Važno je da uvek ima puno svetla. Leti može da uspe i napolju, a zimi zahteva svetla mesta. Staklenik je povoljniji od stana, jer uživa u intezivnoj svetlosti.
Temperatura:
Biljka ne voli suviše toplo. Ne pogoduju joj temperature iznad 18ºС, ako provetravanje prostorije nije inzvanredno. Zimi ne podnosi temperature ispod 5ºС. Ova vrsta ne podnosi centralno grejanje.
Zalivanje:
Izgleda lepše i svežije ako je supstrat malo vlažan. Često se zaliva, leti svakodnevno, zimi se zaliva jednom u 10 dana, najbolje je kišnicom. Najvažnije je da voda bude topla, jer može da se dogodi da se cvetovi ne otvore.
Vlažnost vazduha:
Orošavanje kapljicama vode vrši se četiri puta nedeljno, ako je zimska temperatura iznad 15ºС.
Prihranjivanje:
Leti, dok biljka raste, dodaje se vodi tečno đubrivo na svakih 15 dana. Može se koristiti đubrivo sa usporenim dejstvom posuto po površini supstrata.
Čišćenje:
Listovi se ne prljaju jer su dugački i uski. Može se brisati, ali se listovi često prskaju mlakom vodom. Ne koristi se sredstvo za sjaj listova, jer su oni prirodno sivkasti i kožastog sastava.
Presađivanje:
Pogoduje im velika saksija, ali se presađivanje vrši jednom godišnje u aprilu mesecu.
Orezivanje:
Obilno se orezuje posle cvetanja da bi zadržale lep, žbunast oblik. Bočni izdanci ispod cvetnih pupoljaka se mogu odstraniti, kako bi biljka bolje cvetala. 
Posebni zahtevi:
Potrebno im je puno vazduha i provetravanja. Zimi je potrebno da je u svetloj i svežoj prostoriji. Kupuje se u junu, sa pupoljcima, pošto cvet brzo uvene. Osetljive su na štetočine. Lako se uzgaja u sunčanim prostorijama. U prostoriji sa centralnim grejanjem ne cveta. 
Životni vek:
Zaista dugo živi, ako se pravilno zaliva, prihranjuje i štiti od mraza, može da opstane i do 15 godina u saksiji.
Štetočine i bolesti:
Pojava biljnih vaši je veoma štetna i opasna, prouzrokuju čađavicu.
Vrste i varijeteti:
Postoji preko 40 varijeteta.
  • Nerium oleander `Album plenum` - puni beli cvetovi
  • Nerium oleander `Atropurpureum` - tamnocrveni cvetovi
  • Nerium oleander `Odoratum` - mirišljavi cvetovi
  • Nerium oleander `Variegata` - prošarani oblici sa žutim ivicama listova i ružičastim cvetovima














Biljke pratilice:

Rastu zasebno.
Savet:
Nakon cvetanja vrši se orezivanje svih grana na polovinu dužine da bi se pospešio rast novih grana na kojima će nići nove cvetne grane.



Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...