субота, 3. јануар 2015.

Picea orientalis

Picea orientalis (L.) Link.

Engleski naziv:
  • caucasian spruce, oriental spruce
Srpski naziv: 
  • kavkaska smrča, istočna smrča
Areal:
Prostire se na zapadnim delovima Kavkaza.
Opis:
Stablo je pravo sa usko kupastom krošnjom. Može da dostigne visinu od 35-40m, a u prečniku stabla do 2m. Može da živi od 400-500 godina. Kora mladog stabla je pepeljasto-sive boje, a starijeg tamno-siva.Grančica mladog stabla je svetla sa gustom četinom, nežnom kao dlačice. Na gornjoj strani grančice četine su vrlo guste, prilegnute uz nju, a na donjoj duge, rašćešljane, tamno-zelene i sjajne. Četina je spljoštena četvorougaona, na vrhu zatupljena. Pupoljci su veličine 3mm, bez smole. Ženske cvasti su ljubičasto purpurne boje, a šišarice svetlo-mrke, sjajne, viseće, cilindrično jajastog oblika, dužine od 6-9cm. Seme je dužine 4mm, nepravilnog trouglastog oblika,na vrhu  tupo zašiljene. Klica ima od 6-9 kotiledona.

 














Supstrat:
Nije zahtevna što se tiče mineralnog sastava zemljišta i njegove dubine. Zemljište mora biti drenirano.
Svetlost: 
Traži senku, ali uspeva i na punom suncu.
Vlažnost vazduha:
Traži relativno veliku vlažnost vazduha.
Orezivanje:
Podnosi
Posebni zahtevi:
Osetljiva je na mraz i zbog plitkog korena sklona je izvaljivanju pri jakim udarima vetra. Osetljiva je takođe na sušu i zagađen vazduh. Osetljivija je na mraz od obične smrče, dok sušu bolje podnosi.
Primena:
Zbog  svojih kratkih, tamno-zelenih i sjajnih četina, koristi se kao dekorativno drvo. Sadi se u parkovima uglavnom u manjim grupama. Može da se upotrebi za žive ograde. Kod nas u parkovima se uglavnom sadi pojedinačno.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Phalaenopsis sp.

Phalaenopsis sp. Engleski naziv: Moth Orchid Srpski naziv: falenopsis Opis: Cvetanje traje dva do tri meseca. Raz...